Onthulling Soldaat en Bloemenmeisje

3 september 2011: Fransje Povel-Speleers en Arnhem-veteraan Johnny Peters bij de onthulling van het kunstwerk 'Soldaat met bloemenmeisje'.

Foto: Henk Moll


Klik hier voor   Fotogalerij "Soldaat en Bloemenmeisje"

Soldaat met bloemenmeisje

De oude oorlog kleeft nog aan het heden.
Tienduizenden volgen de weg terug,
lopen beblaard, maar met een rechte rug
de route waar zo hard om is gestreden.

De Airborne landingsplaats, waar lang geleden
soldaten vochten, sneuvelden. Maar stug
verdedigden zij de té verre brug.
Wij eren nu hun offers in ’t verleden.

Onthuld wordt Fransje Povel’s beeldhouwwerk:
een meisje loopt met een soldaat in pas,
een zonnebloem meedragend, naar een zerk.

Ons land verdedigd op het scherp der snede
door strijders die nu rusten in vreemd gras.
Zij – dankzij al die doden - kind van vrede.

Patty Scholten, Dorpsdichteres Renkum

De Veluwepost, vrijdag 9 september 2011

Airborne-beeld onthuld

Pouwel Vos opende zaterdag de 65e Airborne Wandeltocht en daarmee was het ook zijn 25ste wandeltocht als marsleider. Lopers die dit aantal bereikte, kregen bloemen uitgereikt. Ook Vos werd in het zonnetje gezet.

Voor de opening werd door de vereniging het beeld 'Soldaat met bloemenmeisje' van kunstenares Fransje Povel-Speleers aan de bewoners van de gemeente Renkum geschonken. Arnhem-veteraan Johnny Peters onthulde het beeld dat nu trots prijkt aan de Utrechtseweg, bij de Naald. Politie Sportvereniging Renkum geeft met het kunstwerk uitdrukking aan haar waardering en de steun die zij al 65 jaar ontvangt van de inwoners. Het fraaie beeld verbeeldt de verschillende Airborne-waarden die vooral in Oosterbeek hoog staan aangeschreven. Een soldaat in stevige pas met het bloemenmeisje die een grote zonnebloem meedraagt, symboliseert een bekend beeld uit de Airborne Wandeltocht.

Symbool

De soldaat staat symbool voor de Slag om Arnhem in september 1944. Het kleine meisje met de bloem symboliseert de Bevrijding en Vrede. Ook staat zij symbool voor alle 'Bloemenkinderen' die sinds 1945 tijdens de Herdenkingsdienst op de Airborne begraafplaats in Oosterbeek bloemen leggen op de graven van de gevallen militairen. Edward (Johnny) Peters werd speciaal voor de onthulling uitgenodigd. De Engelsman is in Oosterbeek geen onbekende, nog steeds is hij voorzitter van de Arnhem Veterans Club. De grootste eendaagse wandeltocht van de wereld trok zaterdag tijdens de 65e jubileumtocht ruim 34.000 wandelaars.

Unveiling statue "Soldier and Flowergirl" TV Gelderland, 3 september 2011

Onthulling "Soldaat en Bloemenmeisje",
3 september, 2011



 


Klik hier voor Fotogalerij "Soldaat en Bloemenmeisje"

Kunstwerk 'Soldaat met bloemenkind' onthuld in Oosterbeek,

Hoog en Laag 05-09-2011 11:15

OOSTERBEEK - De organisatie van de Airborne Wandeltocht heeft zaterdag een kunstwerk aangeboden aan de Oosterbeekse gemeenschap. Het kunstwerk 'Soldaat met bloemenkind' werd onthuld door Arnhem-veteraan Johnny Peters samen met scholiere Emma Arfman uit Doorwerth. Het werk is ontworpen door de bekende Oosterbeekse kunstenares Fransje Povel-Speleers. De organiserende Politie Sportvereniging Renkum wil hiermee uitdrukking geven aan haar erkentelijkheid en waardering voor de steun die zij al 65 jaar ontvangt van de inwoners. Het beeld verbeeldt de verschillende Airbornewaarden. Een soldaat in stevige pas samen met een bloemenmeisje die een grote zonnebloem meedraagt, symboliseert een bekend beeld uit de Airborne Wandeltocht.

De soldaat staat symbool voor de Slag om Arnhem in september 1944. Het kleine meisje met de zonnebloem symboliseert de Bevrijding en de Vrede. Ook staat zij symbool voor alle 'Bloemenkinderen' die sinds 1945 tijdens de Herdenkingsdienst op de Airborne begraafplaats in Oosterbeek bloemen leggen op de graven van de gevallen militairen. Over uit Engeland Speciaal voor de onthulling werd Edward (Johnny) Peters (88) uitgenodigd om over te komen uit Engeland. Peters is in Oosterbeek zeker geen onbekende. Hij is voorzitter van de Arnhem Veterans Club, die nog ieder jaar in september bijeenkomt, voorafgaand aan de herdenkingen in Oosterbeek, Arnhem en Ede. Samen met de scholiere Emma Arfman onthulde Peters het kunstwerk op

de hoek van de Hartensteinlaan en de Utrechtseweg, voorafgaand aan het officiële defilé bij de start van de 65e Airborne Wandeltocht. Het fraaie beeld werd ontworpen door de Oosterbeekse kunstenares Fransje Povel-Speleers. De onthulling van het beeld was voor enkele genodigden behoorlijk emotioneel, waarmee duidelijk werd dat de kunstenares de juiste snaar geraakt had. Na jarenlang in Afrika gewerkt te hebben in het onderwijs en in ontwikkelingswerk, is zij na terugkomst gaan boetseren in klei en in was. Veel van haar werk is in brons gegoten. De beelden van Fransje zijn meestal figuratief. Eerder maakte zij het grote kleitableau Resurrection/Wederopstanding. In dit beeld komen de gesneuvelde soldaten weer tot leven, jong en sterk zoals zij er vroeger uitzagen, zonder wapens want de oorlog is voorbij.

Afbeelding op medaille Het kunstwerk vormde tevens het decor voor de afbeelding op de 65e medaille, de groepsprijs en de trofee die de zeven wandelaars, die voor de 65e keer meeliepen, uit handen van de burgemeester ontvingen. De Airborne Wandeltocht is 's werelds grootste eendaagse wandeltocht en werd dit jaar voor de 65e maal gehouden, traditiegetrouw op de eerste zaterdag in september.

De Gelderlander, maandag 5 september 2011

Veteraan Peters ontroerd bij nieuw Airbornebeeld

OOSTERBEEK - Johnny Peters telt inmiddels 88 lentes. Zijn vorige bezoek aan Oosterbeek moest hij afsluiten met een ziekenhuisopname. Maar deze zaterdag straalt de broze Britse oorlogsveteraan uit dat hem dat deze keer niet zal gebeuren. Dapper en fier loopt hij rond in een tempo dat past bij zijn leeftijd. „Yes, I am in a better condition now", vertelt hij iedereen met een ontwapenende glimlach. Peters is overgekomen om een bijzonder monument te onthullen tegenover het Airborne Museum in Oosterbeek. Soldaat met bloemenmeisje heet het, gemaakt door de plaatselijke kunstenares Fransje Povel-Speleers. Het ziet er precies zo uit als de titel doet vermoeden. En dat wekt bewondering van alle gasten die bij de onthulling aanwezig zijn. „Nijmegen heeft Marike, Arnhem het Arnhems meisje. Dit moet het symbool worden van Renkum", legt de maakster wat later in de ochtend uit. „Ik hoop dat dit beeld veel mensen aanspreekt." Volgens burgemeester Jean Paul Gebben moet dat wel lukken. „Dit wordt het ultieme symbool van de Airborne Wandeltocht", voorspelt hij. De burgervader herkent in de soldaat de Britse hoofdgast op jonge leeftijd. „Kijk maar eens goed", zegt hij tegen Johnny Peters. Leuk geprobeerd, maar de werkelijkheid is anders. Fransje Povel liet zich inspireren door acteur James Franco in de film 127. „Een stoer model als voorbeeld", zo onthult ze haar inspiratiebron. Al zal ze de eerste zijn om te erkennen dat Peters en zijn maten toch ook tot de categorie 'stoer' behoren. Het beeld is van brons met daarin een heel klein beetje koper. „Het loont de moeite niet om dat koper om te smelten", waarschuwt Povel mensen die denken hun slag te kunnen slaan. „Je kunt beter gewoon een T-shirt kopen." De Britse veteraan vindt het eindresultaat prachtig. De emoties in zijn gezicht vertellen alles. „We mogen nooit vergeten welke offers zijn gebracht waardoor we nu in vrijheid kunnen leven", zegt hij bij het volgens velen 'supermooie' beeld.

Onthulling Soldaat en Bloemenmeisje

3 september 2011: Oorlogs-veteraan Johnny Peters bij de onthulling van het kunstwerk 'Soldaat met bloemenmeisje' in Oosteebeek.

Foto: Berry de Reus

De Gelderlander, zaterdag 10 september 2011 | 16:30

De Airborne Wandeltocht 2011 inspireerde de Rekumse dorpsdichter Patty Scholten voor haar eerste gedicht.

OOSTERBEEK - De Airbornetocht van afgelopen zaterdag heeft de Renkumse dorpsdichter geïnspireerd tot een vers. Het is het eerste gedicht wat door de Doorwerthse Patty Scholten in functie is vervaardigd. Ze trad eind mei aan op de Dag van het Park. Ze werd toen uit vijf kandidaten gekozen.

Zie bovenaan deze pagina voor de Nederlandse versie.
Aan de rechterzijde de Engelse versie

 


 

Patty Scholten

3 september 2011: Patty Scholten tijdens het defile van de Airborne wandeltocht op 3 september 2011 te Oosterbeek.

Foto: Jacques Verheij

     Soldier with flower girl

        The old war is still tangible today.
        Tens of thousands are following the track,
        with blistered feet, still with a straight back
        the road that took its heavy pay.

        The Airborne landing site, where long ago fought
        and died the soldiers – but tough in war
        defending the bridge – the bridge too far.
        We honor now their sacrifices brought.

        Unveiled is Fransje Povel’s work of art:
        a girl accompanies a soldier’s march,
        carrying a sunflower, towards a graveyard.

        Our land defended during times so wild
        by soldiers resting now in foreign grass.
        She – thanks to those deceased – of peace a child.

Patty Scholten, Dorpsdichteres Renkum
(vertaling: Jesse van Muylwijck)