Interview in het Bevrijdingsmuseum, Groesbeek, en persbericht gepubliceerd in de lokale kranten, waaronder 'De Rozet', 7 april 2011

Resurrection / Wederopstanding

Het kleitableau ‘Resurrection’ van Fransje Povel-Speleers vanaf 2010 in bruikleen in het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek. (in 2019 aangekocht en nu tentoongesteld in het Vrijheidsmuseum Groesbeek) Gedateerd artikel:

Interview in Bevrijdingsmuseum Groesbeek op TV-Kanaal 13
7 april 2011

Het monumentale kleitableau Resurrection / Wederopstanding, ook wel het terracotta leger van Oosterbeek genoemd, is weer te bezichtigen: in het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek.

Dit indrukwekkende kunstwerk dat door kunstenares Fransje Povel-Speleers in 2009 gemaakt is, is een eerbetoon aan de soldaten die in september 1944 in de Slag of Arnhem gesneuveld zijn en in Oosterbeek begraven liggen.

Het verbeeldt een visioen waarin de graven open gaan en de soldaten tot leven komen die, vol verbazing over dit wonder, hun oude kameraden met grote vreugde begroeten en omhelzen.

De directe aanleiding en inspiratiebron voor dit tableau was de Britse veteraan Harry Houghton uit Merseyside, die recentelijk op 92 jarige leeftijd is gestorven. Hij en zijn dochter waren jarenlang de vaste gasten van de familie Povel in Oosterbeek in de Airborne Herdenkingsweek in september. Samen namen zij dan deel aan de ontroerende herdenkingsceremonie op het kerkhof in Oosterbeek: de voordrachten en de liederen die de gesneuvelden in gedachten weer doen herleven, de bloemen die door de schoolkinderen bij de graven worden gelegd, de vele veteranen die speciaal hiervoor overkomen om elkaar weer te zien.

Deze jaarlijkse herdenking inspireerde de kunstenares om de gestorven soldaten niet alleen in gedachten, maar ook in beeld te laten herrijzen, jong en sterk zoals ze er toentertijd uitzagen. Ze gaf hun een eeuwig leven in klei. Lest We Forget.

Alhoewel het niet de bedoeling was gelijkende portretten te maken, gebruikte Fransje Povel wel foto's uit het archief van het Airborne Museum en foto's die door familieleden uit Engeland waren toegestuurd. Ook de stichting voor Poolse veteranen werkte mee in de verwezenlijking van een Poolse tegel. Het resultaat is een groot tableau van ca. 2 bij 2 meter, bestaande uit 12 tegels van 50 bij 50 cm, waarin in miniatuur het Oosterbeekse kerkhof is uitgebeeld, met de herrezen soldaten.

Het kunstwerk is een jaar op verschillende plaatsen in Oosterbeek ten toon gesteld en kreeg veel aandacht. Het werd zo enthousiast ontvangen dat er een burgerinitiatief is ontstaan dat geleid heeft tot een plan om het tableau permanent in Park Hartenstein in Oosterbeek te plaatsen. Het kleitableau Resurrection blijft in het Bevrijdingsmuseum in bruikleen totdat een permanente installatie in het Park Hartenstein in Oosterbeek gerealiseerd is. Er is een stichting opgericht die het kunstwerk gaat beheren. Ze hoopt genoeg geld in te zamelen om de kostbare vitrine waarin het geplaatst zal worden, te kunnen financieren.

Voor meer informatie en de boekjes Wederopstanding en Resurrection (in de Engelse taal) zijn in het Vrijheidsmuseum verkrijgbaar.

Vrijheidsmuseum, Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek. Tel: O24-3974404


 

Silvester Povel

 Foto: Silvester Povel


29 Juli 2011: Interview tijdens 'Zomer in Gelderland' van Omroep Gelderland.

April 2011:

✩ 7 april: Persbericht en interview in Bevrijdingsmuseum Groesbeek op TV-Kanaal 13

✩ 6 april: Artikel door Leo Klaassen, De Gelderlander.

12 Februari 2011: Artikel door Wilma Reinders, De Gelderlander.

6 0ktober 2010: Persbericht Hoog en Laag.

15 September 2010: Artikel door Rick Aalbers, De Gelderlander.

Augustus 2009:

✩ 15 aug: Interview door Wilma Reinders, Dagblad De Gelderlander.

✩ 14 aug: Interview door TV-Gelderland op over toekomstige plaats van het tableau.

12 May 2009: Interview on TV-Gelderland
Interview Omroep Gelderland/Gelderse Koppen.

Maart 2009: Interview met Hanneke Oberink, Hoog en Laag, 10 maart 2009. Klik hier.