Plek terracottaleger is wellicht in buitenlucht

Rick Aalbers, De Gelderlander, 15 september 2010

OOSTERBEEK - Een definitieve plek voor het terracottaleger, een kunstwerk van de Oosterbeekse Fransje Povel-Speleers (71), is wellicht in de buitenlucht. De locatie waarover nu wordt gesproken is park Hartenstein, achter het Airborne Museum in Oosterbeek.
Het kleitableau met de naam Resurrection/Wederopstanding is in 2009 gemaakt door de Oosterbeekse kunstenares, ter gelegenheid van de 65e herdenking van de Slag om Arnhem. Het is vorig jaar opgenomen in de Renkumse kunstroute en stond daarna ruim een half jaar in het gemeentehuis.
Het werk bestaat uit twaalf tegels van 50 bij 50 centimeter en is in totaal 2 bij 2,10 meter groot. Begin september is het verhuisd naar restaurant Kleyn Hartensteyn. Daar is het nog de hele maand september te zien. Waar het daarna heen gaat, is nog onduidelijk.
Wel hoopt de kunstenares dat er nog voor het einde van dit jaar duidelijkheid is over een vaste plek. Povel-Speleers wil het werk, dat gesneuvelde soldaten uitbeeldt die opstaan uit hun graven en oude

strijdmakkers begroeten en omhelzen, graag voor Oosterbeek behouden. "Een groot deel van de slag heeft zich hier afgespeeld. En het beeldt militairen uit, die hier op de Airborne Begraafplaats herrijzen uit hun graf", zegt ze.
Volgens haar is er in het dorp echter geen plek binnen waar het werk geplaatst kan worden. "Althans geen plek die publiek toegankelijk is", zegt de kunstenares.
Voor Povel-Speleers is een plaats voor het werk in de buitenlucht daarom ook geen probleem. "Maar dan moet er wel een degelijke vitrine omheen komen, die het leger beschermt tegen weersinvloeden als regen en vorst", vindt Povel- Speleers.
Het geld daarvoor moet bij elkaar worden gebracht door een comité van aanbeveling. Onder meer oud-wethouder Leo Kroese zit daarin, die sinds vorig jaar fondsen heeft geworven voor aankoop van het werk. Nu moet hij meer geld zoeken voor een stevige en beveiligde vitrine. "Want naast weersbestendig, moet die namelijk ook "hufterproof zijn", zegt Kroese.

Broekhuizen                        

Archieffoto: Hans Broekhuizen

                       
                       

Terug naar Resurrection in the media

                       
                       

29 Juli 2011: Interview tijdens 'Zomer in Gelderland' van Omroep Gelderland.

April 2011:

✩ 7 april: Persbericht en interview in Bevrijdingsmuseum Groesbeek op TV-Kanaal 13

✩ 6 april: Artikel door Leo Klaassen, De Gelderlander.

12 Februari 2011: Artikel door Wilma Reinders, De Gelderlander.

6 0ktober 2010: Persbericht Hoog en Laag.

15 September 2010: Artikel door Rick Aalbers, De Gelderlander.

Augustus 2009:

✩ 15 aug: Interview door Wilma Reinders, Dagblad De Gelderlander.

✩ 14 aug: Interview door TV-Gelderland op over toekomstige plaats van het tableau.

12 May 2009: Interview on TV-Gelderland
Interview Omroep Gelderland/Gelderse Koppen.

Maart 2009: Interview met Hanneke Oberink, Hoog en Laag, 10 maart 2009. Klik hier.