‘Fijn dat kunstwerk een vaste plek krijgt’

Resurrection

door Wilma Reinders voor Dagblad De Gelderlander, zaterdag 12 februari 2011


Het kleitableau ‘Resurrection’ van kunstenares Fransje Povel-Speleers krijgt een plekje in Park Hartenstein. Voor de aankoop en het beheer wordt een stichting opgericht.

‘Fijn dat het kunstwerk een plekje krijgt in Oosterbeek. Het kunstwerk verbeeldt tenslotte de soldaten die in Oosterbeek gestorven zijn.’ Fransje Povel, kunstenares

‘Voor de vitrine is extra geld nodig. Ik ben ervan overtuigd dat we dat wel vinden in de Oosterbeekse gemeenschap.’ Louis ter Huurne, oprichter van de stichting

Broekhuizen

 Foto: Hans Broekhuizen

 Terug naar Resurrection in the media

"Fantastisch". Beeldend kunstenares Fransje Povel uit Oosterbeek is enthousiast. Haar kunstwerk Resurrection, Wederopstanding, wordt later dit jaar in een vitrine in park Hartenstein geplaatst. „Ik ben blij dat het kunstwerk een vaste plek krijgt. En in Oosterbeek nog wel. Het kunstwerk verbeeldt tenslotte de soldaten die in Oosterbeek gestorven zijn." Na de Airborne herdenking in 2008 raakte de Oosterbeekse kunstenares geïnspireerd voor haar kunstwerk. Zij maakte van klei twaalf tegels van 50 bij 50 centimeter. In miniatuur is te zien dat er bloemen bij het graf liggen, graven die openbarsten, soldaten die uit het graf klauteren en nog onder de aarde zitten.

Maten die elkaar herkennen, begroeten en omhelzen. Er is lang gezocht naar een definitieve plek voor het kunstwerk. „Het heeft in het gemeentehuis in Oosterbeek gestaan, maar men vond dat het te veel ruimte innam", vertelt Povel. „Daarna is het verhuisd naar brasserie Kleyn Hartensteyn. Die waren ook enthousiast, maar vonden het alleen iets voor de herdenkingsperiode, niet om het hele jaar tentoon te stellen." Deze maand wordt het kunstwerk onthuld in het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek. Daar blijft het tot ongeveer 1 juni.

'Toestanden zoals met het Auschwitz monument wil je hier toch niet hebben'

„De enige plek in de gemeente die nog overbleef, was het Airborne Museum, maar daar ben ik niet zo van gecharmeerd", zegt de kunstenares. „Er is wel een stiltecentrum, maar dat hangt vol met foto's van oorlogsgraven op kerkhoven. Daarnaast is dat centrum te klein." Bovendien, vonden de sponsoren, die door een Comité van Aanbeveling zijn aangezocht, moet het kunstwerk toegankelijk zijn voor het publiek. „Wanneer het in het Airborne Museum staat, moet je toch eerst een entreekaartje kopen om het te kunnen zien", zegt Povel. Ze vraagt zich af of er genoeg geld bijeen is gebracht om de vitrine te kunnen betalen. „De vitrine zal luchtdicht en vochtbestendig moeten zijn", zegt Povel. „Anders gaat het glas beslaan. En het zal glas moeten zijn dat niet eenvoudig te vernielen is. Toestanden zoals met het Auschwitzmonument van Jan Wolkers in Amsterdam, waarvan de glazen platen zijn vernield, wil je hier toch niet hebben." Ze hoopt van harte dat het kleitableau vóór de Airborne herdenkingen in september zijn vaste plekje in het park heeft gekregen. „Liever al in juni, omdat het dan weggaat uit Groesbeek. Maar september zou natuurlijk ook fantastisch zijn."

‘Genoeg voor aankoop’

“We hebben 15.000 euro bij elkaar. Dat is voldoende om het kunstwerk Resurrection aan te kopen", zegt Leo Kroese. Hij maakt deel uit van het Comité van Aanbeveling. Dit comité werd in het leven geroepen toen in 2009 bleek dat er geen geld was om het kleitableau van Fransje Povel aan te kopen. „Veel mensen waren van mening dat het kunstwerk voor Oosterbeek behouden moest blijven", zegt Kroese. „Toen heb ik, samen met een aantal anderen, mogelijkheden gezocht geld bijeen te krijgen. Gelukkig heeft een aantal sponsors daar positief op gereageerd." Vervolgens werd gezocht naar een geschikte locatie voor Resurrection. „Het moest een publieke plaats zijn", vertelt Kroese. „We zijn met verschillende locaties bezig geweest, zoals de bibliotheek, maar dat is allemaal niet gelukt. Eigenlijk is het Airborne Museum de eerst aangewezen plek voor deze beeldengroep, maar daar was ook geen plaats." Nu wordt het dus een plekje in park Hartenstein, vlakbij het museum. „Daar zijn we heel blij mee. Maar er zullen heel andere maatregelen moeten komen. Zo zal de vitrine bijvoorbeeld hufterproof moeten zijn. Dan heb je het over duizenden euro's. Dat geld is niet voorhanden. Daarin is ook niet voorzien in de toegezegde bedragen. We zijn altijd uitgegaan van een gesloten locatie." Er moet dan ook een stichting komen voor de aankoop en het beheer van het kunstwerk. „Die stichting is nu in oprichting. Louis ter Huurne wil die kar trekken."

‘Stichting kan van start’

Er zijn bijna voldoende bestuursleden bij elkaar om een stichting op te richten", vertelt Louis ter Huurne. De Oosterbeker is benaderd het voortouw te nemen voor de oprichting. „Binnenkort kunnen we naar de notaris om een en ander vast te leggen." De stichting gaat het kunstwerk Resurrection van Fransje Povel aankopen en beheren. Ter Huurne wilde eerst een aantal zekerheden voordat hij met een stichting wilde beginnen. „Zo wilde ik zwart op wit van de gemeente dat het kunstwerk in het park geplaatst kon worden." Hij vindt dat het kunstwerk voor Oosterbeek behouden moet blijven in het kader van de Airborne. „Het is dan ook ons streven het kunstwerk vóór september geplaatst te hebben. Of dat lukt hangt van een aantal dingen af. Zo is er nog wat meer geld nodig voor de vitrine. Verder is het de vraag hoe ingewikkeld de constructie ervan is. Ook is er een omgevingsvergunning nodig voor het plaatsen van de vitrine in het park. Mogelijk komen er bezwaren binnen. Hoewel we dat niet echt verwachten." Zodra de stichting een feit is („Een naam hebben we nog niet"), moet deze opdracht geven aan een constructeur voor het ontwerp van een vitrine. „Het moet hufterproof zijn en bestand tegen weersinvloeden", aldus Ter Huurne. Zoals gezegd is daar extra geld voor nodig. „Ik ben ervan overtuigd dat we dat wel vinden in de Oosterbeekse gemeenschap."


October 2009

Joel Pott, leadsinger of Athlete rockband, visited Resurrection in October 2009. Joel wrote his latest hit Black Swan Song as a tribute to his grandfather, Major Pott, who fought in Oosterbeek.

See a fragment of the report of this visit in Black Swan Story

Zanger Joel Pott van de Athlete Rockband bezocht Resurrection in oktober 2009. Hij schreef zijn nieuwste hit "Black Swan Song" als eerbetoon aan zijn inmiddels overleden grootvader, majoor Pott, die in Oosterbeek gevochten heeft.

Voor een fragment van het filmpje, klik hier: Black Swan Story

November 2009

From: bfgnet - The Official Internet Site of the British Forces in Germany

BFG Community, 1 November 2009

“Sergeant Harry Houghton, 91, of ‘10 Para’ has left a lasting legacy to his comrades who did not survive Arnhem. Local artist Fransje Povel-Speleers drew on Harry’s and others’ dramatic experiences to create a unique ‘terracota’ tableau depicting the fallen emerging from their Arnhem graves and returning to life in their full glory.

https://www.bfgnet.de/news/archive/arnhem.htmlLink: Site Operation Market Garden News

29 Juli 2011: Interview tijdens 'Zomer in Gelderland' van Omroep Gelderland.

April 2011:

✩ 7 april: Persbericht en interview in Bevrijdingsmuseum Groesbeek op TV-Kanaal 13

✩ 6 april: Artikel door Leo Klaassen, De Gelderlander.

12 Februari 2011: Artikel door Wilma Reinders, De Gelderlander.

6 0ktober 2010: Persbericht Hoog en Laag.

15 September 2010: Artikel door Rick Aalbers, De Gelderlander.

Augustus 2009:

✩ 15 aug: Interview door Wilma Reinders, Dagblad De Gelderlander.

✩ 14 aug: Interview door TV-Gelderland op over toekomstige plaats van het tableau.

12 May 2009: Interview on TV-Gelderland
Interview Omroep Gelderland/Gelderse Koppen.

Maart 2009: Interview met Hanneke Oberink, Hoog en Laag, 10 maart 2009. Klik hier.